Superfoods, een gezonde leugen?

Een superfood is een bepaald product dat een extreem hoog gehalte heeft aan een bepaalde voedingsstof, bijvoorbeeld vitamines, mineralen en antioxidanten. De vraag is zijn superfoods een ticket naar de eeuwige gezondheid?

Een aantal positieve eigenschappen die aan bepaalde superfoods worden toegeschreven zijn het verminderen van hart- en vaatziekten, verhogen van het libido, helpen met afvallen en depressies te verminderen. Een paar voorbeelden van superfoods zijn gojibessen, tarwegras, chiazaad, zeewier etc. Het drinken van een shotje tarwegras van 30 milliliter zou gelijk staan aan het eten van 1-2 kilo groenten.

Zijn superfoods nu echt zo super of is het meer een hype? Dat een superfood een hoge dosis gezonde nutriënten bevat zal absoluut een feit zijn, dat kunnen we namelijk gewoon meten! Maar de gezondheidseffecten die aan diverse superfoods worden geclaimd zijn lang niet allemaal voldoende onderzocht binnen de wetenschap en kloppen ook lang niet allemaal. No shit, Sherlock got some more work to do! De term superfood is ook geen wettelijk omschreven term en mag door iedereen gebruikt worden. Er is geen enkel product dat alle essentiele voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft bevat!

In mijn voedingsadviezen maak ik ook gebruik van ‘superfoods’, niet omdat het ‘superfoods’ zijn maar omdat het leidt tot meer afwisseling in de keuze van gezonde producten. Vijf jaar geleden hadden nog maar weinig mensen ervan gehoord en werden ze in mindere mate gegeten. Maar sinds de ‘superfoods’ op aarde zijn geland zijn een groot aantal mensen meer gaan variëren in hun voedselpatroon, dikke pluim! Maar draai er vooral niet in door.

Laat je niet misleiden door de marketing van voedselproducenten, ze maken namelijk misbruik van de hype! In een ‘niet bij naam te noemen’ supermarkt lag een ‘superfood’ in de schappen zonder het etiket ‘superfood’ en met het etiket ‘superfood’ op twee verschillende plekken. De prijs van het product met etiket ‘superfood’ was bijna tweemaal zo hoog!

Kortom, extra variatie in je voedingspatroon door ‘superfoods’ is helemaal fantastisch! Alleen het gebruik van bijvoorbeeld drie ‘superfoods’ zorgt er niet voor dat je opeens twaalf kilo afvalt omdat er op het etiket staat ‘helpt bij het afvallen’.

Laatste tip: laat je portemonnee niet de dupe worden van de marketing strategieën van producenten/ supermarkten. Don’t get fooled! En oh ja, de tarwegras claim is crap, niet dat tarwegras crap is, maar het effect is lang niet zo hoog als dat de claim voordoet!