Is lokaal vet verbranden mogelijk?

Je bent erg tevreden over je bovenlichaam, maar dat extra vet op je heupen en rond je billen daar zou nog wel wat af mogen. Hoe fijn zou het zijn als we lokaal vet kunnen verbranden? Er wordt vaak gezegd dat lange cardio sessies en plaatselijke krachttraining, het teveel aan vet bij de probleemzones zal oplossen, maar is dit een feit of een fabel?

Er zijn veel zones waar mensen graag wat extra vet willen verliezen. Denk bijvoorbeeld aan het vet rond de heupen, billen, buik, onderrug en triceps. Klinkt dit bekend in de oren? Volgens sommige beweringen zou de oplossing voor het vet rondom de probleemzones liggen in lange cardio sessies met lokale krachttraining. Door het extra trainen van de buik zou je dus extra buikvet kunnen verliezen? Als een echte Sherlock, gaan we dit natuurlijk samen tot de bodem uitzoeken.

Een quote die ik graag uit mijn hoge hoed tover is ‘you can’t out train a bad diet’. Dit moet al voldoende zeggen toch? Je kunt nog zo hard trainen, maar als je voedingspatroon sh*t is zul je weinig resultaat behalen. Voornamelijk voeding bepaald of we afvallen of niet. Training moet je zien als een katalysator (versneller van het afvallen) en zorgt ervoor dat je het behaalde resultaat gemakkelijker kunt behouden. Het extra trainen van de buikspieren, maar daarnaast een slecht eetpatroon leidt alleen maar tot een dikkere buik. Let me explain: wanneer je vet niet verdwijnt (door o.a. slechte voeding), maar de buikspieren wel groeien door lokale krachttraining dan zullen de buikspieren het vet alleen maar meer naar buiten drukken, met als gevolg een dikkere welvaartspukkel met de bijbehorende gevaren. Dit geldt natuurlijk ook voor de overige probleemzones!

Je lichaam wordt bestuurd door veel kleine stofjes genaamd hormonen. Hormonen bepalen zowat alle processen in het lichaam, dus ook waar het vet opgeslagen wordt. Elk zone van het lichaam staat in verband met een verschillend hormoon. Heb je voornamelijk vet rondom de buikzone? Dan is dat mogelijk een gevolg van, het over langere periode teveel aanwezig zijn van het stresshormoon cortisol. Bewezen is namelijk dat de plaats waar je lichaam het meeste vet opslaat een reflectie is van je hormoonhuishouding.

Conclusie: het doen van veel cardio of lokale krachttraining zal je niet helpen je probleem zones te verbeteren! Eerder juist verslechteren. Het probleem moet van een andere kant aangepakt worden. Het succes zit in een totaal plaatje van voeding en training. Waarbij voeding een cruciale en bepalende rol heeft in het behalen van succes. Het is belangrijk naar de hormoonhuishouding, constitutie-type etc. te kijken wanneer er een voedingsadvies uitgeschreven wordt. Een op maat gemaakt voedingspatroon in combinatie met voldoende beweging leidt tot resultaat in de probleemzones, niet lokale krachttraining en lange cardio sessies.