Hoe blijf ik slank tijdens de feestdagen?

De feestdagen staan weer voor de deur met op vrijdag de aftrap van het grote sinterklaasfeest, spannend! Tijdens de feestdagen worden de cadeautjes om je oren geslingerd (tenzij je niet lief bent geweest). Met een cadeautje zijn we vaak minder blij… de 2-3 kilo ‘vet’ die je met al die goede voornemens het nieuwe jaar in slingert. De oplossing is echter vrij simpel.

Het draait volledig om de balans. Je wordt niet dik tussen kerst en oud en nieuw. Je word dik tussen oud en nieuw en kerst! De extra kilo’s die je na de feestdagen eraan gesnoept hebt zijn vaak niet eens vet, maar vocht en spierglycogeen. De overtollige kilo’s zijn vaak na een week ook weer verdwenen. Eet dus op een normale manier en schuldvrij. Er zijn daarna nog ruim 360 dagen om te jezelf te beteren.

Je begrijpt natuurlijk wel dat het totaal geen zin heeft om je strikt aan het dieet te houden tijdens de feestdagen. Daar zit je dan met je van thuis uit meegenomen salade in een plastic bakje… Inderdaad, dat werkt vaak niet. Maar wil je de weegschaal toch echt te vriend houden dan zijn er wel een paar tips om je te behoeden voor excessief hamster gedrag.

Tips:

  1. Beweeg frequenter, wanneer je meer energie binnenkrijgt, zul je meer moeten verbruiken (bewegen) om de energiebalans neutraal te houden.
  2. Zorg dat je geen grote trek hebt voorafgaand aan een feestmaal. Eet alvast wat voordat je aanschuift. Hierdoor is de trek minder en voorkom je dat je overmatig gaat bikken.
  3. Schrijf op wat je eet, dit is vaak best confronterend. Je zult schrikken wat sommige mensen onbewust eten tijdens een feestdag. Wanneer je elke oliebol die je eet opschrijft, dan eet je al gauw wat minder.
  4. Eet schuldvrij, geniet ook van het feestmaal! Je hebt daarna ruim 360 dagen om jezelf te beteren.

Ik hoop dat de gegeven tips bruikbaar zijn. Maak je niet te druk, die extra kilo’s zijn geen vet en je hebt daarna nog ruim 360 dagen om je leven te beteren.

Hieronder wat feitjes die het wellicht ook wat gemakkelijker maken:
– 100 gram pepernoten: 489 Kcal
– Chocoladeletter (melk): 541 Kcal
– Schuimkransje per stuk: 24 Kcal
– Oliebol: 266 Kcal

Succes en fijne feestdagen!