‘Friday Nutrition Tip’: Cheat eenmaal per week!

We hebben het allemaal: goede voornemens! Met alleen goede voornemens komen we vaak niet ver, er zal actie ondernomen moeten worden om deze goede voornemens waar te kunnen maken! Wanneer onze plannen gericht zijn op het afvallen, is de omschakeling van plannen naar acties vaak vrij extreem! Op een willekeurige maandag gaat de knop volledig om: van een ‘super’ ongezond eetpatroon, naar een onwijs gezond eetpatroon/ dieet waarbij we ons zelf niks lekkers meer gunnen!

Mijn tip: cheat eenmaal per week. Hierbij bedoel ik niet de lakens delen met een ander, maar eet een keer in de week een maaltijd waar je op dat moment onwijs veel zin in hebt! Dit kan iets onwijs ongezonds zijn, maar dat hoeft niet perse natuurlijk! Ik zal je de beste momenten geven om dit te doen, zonder dat je een schuldgevoel hoeft te hebben en ruzie krijgt met de weegschaal!

Een cheat-meal kun je het beste pakken in het weekend. Mits je doordeweeks clean hebt gegeten, anders komt er van je plannen niet veel terecht! Doordeweeks is er vaak voldoende structuur/ regelmaat om gezond te eten. In het weekend valt de structuur vaak volledig weg door feestjes, sociale gelegenheden, hobby’s etc! Kortom, zet je cheat-meal in tijdens het weekend! Een ander ideaal moment om je cheat-meal te benutten is direct na een intensieve workout. Het klinkt inderdaad erg tegenstrijdig, eerst veel calorieën verbranden en daarna veel calorieën eten! Geloof me, dit is het beste moment! Train jezelf helemaal uit de naad, eet daarna wat je lekker vind en de weegschaal zal niet eens boos op je worden (wanneer je dit eens in de week(end) doet).

Kortom, wil jij iets voor langere tijd volhouden dan is het belangrijk een balans te zoeken. Jezelf afsluiten van alle ongezonde producten houdt niemand lang vol, daarom stranden zoveel mensen tijdens een dieet. Zorg dat je naar een patroon zoekt dat je levenslang volhoudt en daar zit nu eenmaal soms ook wat lekkers bij. Het gaat om de balans, een cheat-meal is part of the proces!