De succesformule om af te vallen!

Uit onderzoek blijft dat de gemiddelde 45 jarige Nederlandse vrouw, Trien Modaal, gemiddeld 61 keer een dieet geprobeerd heeft. Nu vind ik dit persoonlijk wel een heel hoog cijfer, maar laten we er van uitgaan dat dit de helft is, ongeveer 30 dieten. Dat is gemiddeld meer dan een keer op dieet per jaar, waarbij we er vanuit gaan dat ze voor haar 15e nog geen dieet heeft gebruikt… WTF, waarom 30x? Misschien werkt een dieet dan toch niet voor de lange termijn?

Nee, een dieet werkt bijna nooit op de lange termijn. Het is geen succesformule, maar commerciële onzin! Je hebt simpelweg drie macro- nutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten. Daarnaast heb je ook nog micro- nutriënten zoals vitamines en mineralen. Om af te kunnen vallen moet er een juiste balans zijn tussen de drie macro- nutriënten, energie inname en energieverbruik. Punt uit!

Wat doet een dieet? Een dieet haalt vaak een van die macro- nutriënten er volledig of grotendeels uit. Met als gevolg dat je fantastisch afvalt en kei gelukkig bent, top! Soms zit je ver onder de 1000 Kcal per dag. Met als gevolg vreetbuien, je voelt je schuldig, gaat weer compenseren en dit herhaald zich zo nog een paar keer als je een ’Die Hard’ bent. Crashen noemen we dit!

Sta je sterk in je schoenen en je overleeft de crash dan komt de cruciale vraag: kun je het dieet je hele leven volhouden? Het antwoord hierop is vaak ’nee’. Wat gebeurd er, mensen vallen terug in hun oude voedingspatroon/ levensstijl omdat er niks aangepast is, het dieet was een trucje om op gewicht te komen.. of niet… Met als gevolg dat je langzamerhand weer aankomt in de richting van je oude gewicht of nog wat verder doordraaft, dit heet jojo-en.

Wat moet je wel doen? Zorg dat je een expert laat kijken naar je voedingspatroon/ levensstijl. Maak een juiste balans tussen macro- nutriënten, energie inname en energieverbruik en zorg dat het haalbaar is voor de rest van je leven! Dieten is geen succesformule voor de lange termijn. En voor je portemonnee is het ook geen succesformule!

Investeer een keer goed in je gezondheid, dan 30x halve bak!