Afvallen: sporten of voeding?

Wil jij graag afvallen? Waarbij de een kiest voor een abonnement op de sportschool kiest de ander juist voor een dieet. Wat is jou mening: sporten of diëten? Ik ben erg benieuwd naar jouw eerste ingeving in de reacties. Lees daarna snel verder voor een eerlijk en helder antwoord op deze vraag!

Het antwoord heeft te maken met de energiebalans. Oftewel, calorie- inname vs. calorieverbruik. Om gewicht te kunnen verliezen is een negatieve energiebalans noodzakelijk. Dit kan op twee manieren, minder eten (inname beperken) of extra bewegen (verbruik verhogen). Calorie-inname is afhankelijk van de hoeveelheid eten die je in je mik stopt. Hoeveel calorieën je mag eten is vrij gemakkelijk te berekenen met de formule van Harris- Benedict (zie Google). Deze formule houdt rekening met leeftijd, lengte, gewicht, geslacht en lichaamsbeweging. Het is logisch dat je door middel van calorierestrictie een negatieve energiebalans creëert. Mijn advies, eet +- 500 kcal minder dan je nodig hebt. Hierbij zou je een kilo per week af kunnen vallen. Ga niet lager, de kans dat je stofwisseling vertraagd is dan aanwezig.

Aan de andere kant van de balans staat calorieverbruik. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld je basaal metabolisme, de hoeveelheid energie die nodig is om primaire lichaamsfuncties zoals hartslag, temperatuurregeling en vele andere processen op gang te houden. Dit kan al ruim 66% van je dagelijks verbruik omvatten. Daarnaast kan het dagelijks verbruikt verhoogd worden door dagelijkse activiteiten. Denk hierbij aan een fysiek zware baan of sportactiviteiten. Door training zal de spiermassa toenemen en laten spiercellen nu net hele effectieve vetverbranders zijn waardoor je de gehele dag door meer verbrandt! Daarnaast kan door een betere conditie meer zuurstof naar de spieren getransporteerd worden. Laat zuurstof nu essentieel zijn voor de vetverbranding. Twee intensieve sportsessies per week kunnen er al voor zorgen dat je 2100 kcal extra verbrandt. Dit is dus +- 300 kcal extra per dag! It’s that simple.

Het antwoord op de vraag is vrij helder: ‘you can’t out train a bad diet’. Maar onderschat de toegevoegde waarde van sport niet. Een cheeseburger van 1000 kcal is binnen 5 minuten opgegeten. Probeer diezelfde 1000 kcal maar eens in 5 minuten te verbranden! Uiteindelijk is een negatieve energiebalans de baas. Wanneer je meer wilt blijven eten zal je meer moeten sporten. Wil je niet sporten, dan zall je beter op je voeding moeten letten. Het gaat om de balans, die balans kun je zelf vormgeven. Kijk hierbij naar je persoonlijkheid en interesses. Zoek naar een verantwoord en op de langere termijn effectief patroon. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Een gouden oplossing bestaat nog niet, ik ben nog steeds bezig met die automatische vetverbrandingsapp!