4 trainingsprincipes voor optimaal succes!

Wil jij weten of de training die jij doet genoeg resultaat oplevert? Zorg dat jij de volgende vier trainingsprincipes juist toepast! Voordat we trainingsprincipes kunnen toepassen moeten we eerst weten waar training voor staat, namelijk: ‘Het regelmatig en systematisch toedienen van, in omvang en intensiteit toenemende, belastingprikkels met de bedoeling het prestatievermogen te laten stijgen’. Nog aanmerkingen?

1. Hard work pays off!
Om je sportieve doelstelling succesvol te kunnen behalen moet je de grenzen van het presteren verleggen, wat in vaktermen ‘overload’ heet. Het overload- principe gaat er vanuit dat het lichaam alleen maar aanpast in de gewenste vorm/richting wanneer de homeostase (inwendig evenwicht van alle processen in het lichaam) verstoord wordt. Juist wanneer het wat lastiger wordt en je eigenlijk wilt stoppen zet je de tanden op elkaar, blijf je lachen en ademen! Dan zal het harde werken zich uitbetalen.

2. Train like a beast, eat like a horse and sleep like a baby!
Hard werken betaald zich helaas niet direct uit. Dit gebeurd in rust. Train like a beast, eat like a horse and sleep like a baby! In rust worden we sterker. Spieren hebben afhankelijk van de intensiteit en belasting gemiddeld 48 uur of meer rust nodig. Twee dagen achter elkaar dezelfde spiergroepen trainen heeft dus geen enkele zin. De balans in het lichaam die tijdens een pittige training verstoord wordt moet zich ook weer volledig kunnen herstellen. Neem je niet voldoende rust dan wordt het lichaam alleen maar zwakker in plaats van sterker, met als mogelijk gevolg overbelasting!

3. Train effective!
Zoals je in de definitie van training kon lezen is het belangrijk datgeen te trainen waar je graag in wilt verbeteren. Wil je een marathon lopen dan heeft veel hypertrofie training (voor grotere spieren) weinig nut. Andersom ook niet, wil jij van een botje- builder naar een bodybuilder, dan ga je door marathon training niet op het podium komen in je onderbroek.

4 Go Personal!
Elk mens is anders (behalve eeneiige tweelingen) en ieder individu is uniek! Veel van die gym-ratten die net een beetje met ijzers beginnen te knuffelen starten meteen met een bodybuilder schema dat ze uit de blaadjes hebben gescheurd! Dit werkt natuurlijk niet. Je zult eerst een basis moeten leggen voordat je een gevorderd schema gaat volgen. Dit geldt niet alleen voor krachttraining, maar ook voor sport- specifieke training, afvallen enzovoorts. Je kunt met een klant die overgewicht heeft niet direct gaan touwklimmen, start with the basics! Vanuit de basis kun je uitbouwen, probeer niet als een eindbaas in het laatste level te starten! Dit gaat gegarandeerd fout.

Kicking goals in the face!